Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής - Μετνάστευση

Ερευνητικές δραστηριότητες στη σύγχρονη διεθνή μετανάστευση

ruby photoΕπ. Καθηγ. Ντία Αναγνώστου, Δρ. Αγγελική Δημητριάδη, Δρ. Έντα Γκέμη, κα Αιμιλία Κοντογιάννη  και Δρ. Δημήτρης Σκλεπάρης.

H Καθηγήτρια. Άννα Τριανταφυλλίδου είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ και συνεργάτης της ερευνητικής ομάδας.

Τρέχουσες Έρευνες

Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα LOMIGRAS: «Παρακολούθηση και Διάχυση (mainstreaming) της Ένταξης των Μεταναστών στη Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα» ξεκίνησε το Σεπτέμβρη 2015. Η μελέτη χρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμός ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014.

Το ερευνητικό πρόγραμμα: «Διασχίζοντας τη Μεσόγειο Θάλασσα με πλοίο» επιδιώκει να εκτιμήσει τις επιπτώσεις των πολιτικών παρεμβάσεων στις μεταναστευτικές διαδρομές και εμπειρίες σε τρεις χώρες: Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα.

Η μελέτη με τίτλο: «Ξεδιπλώνοντας τη Μεταναστευτική Κρίση στη Μεσόγειο» (MEDMIG) διερευνά τις δυναμικές (παράγοντες, αιτίες και υποδομές) της πρόσφατης μετανάστευσης στη Μεσόγειο.

Από το 2010 το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι συντονιστής για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Ιστοχώρου για την Ένταξη των Μεταναστών.

Η Καθηγήτρια Άννα Τριανταφυλλίδου συμμετέχει στο Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων σε Θέματα Διεθνούς Μετανάστευσης του ΟΟΣΑ, και κάθε χρόνο συντάσσει μια έκθεση επανεξετάζοντας το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του μεταναστευτικού πληθυσμού στην Ελλάδα, την ένταξή του στην αγορά εργασίας και τη συνολική κοινωνική και πολιτική του ένταξη, και τις προκλήσεις της παράτυπης μετανάστευσης και των ζητημάτων ασύλου. Η έκθεση εξετάζει επίσης τις εξελίξεις της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα, ενώ πιο πρόσφατα οι εκθέσεις αυτές καλύπτουν επίσης το θέμα  της μετανάστευσης από την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Μπορείτε να βρείτε τις εκθέσεις εδώ.

Προγράμματα που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα

Δημοσιεύσεις

- See more at: http://www.eliamep.gr/category/migration/#sthash.Qvzh4ZJ3.dpuf

Click http://www.eliamep.gr/category/migration/ link to open resource.