ΝΕΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ -survival guide-

Οι νέοι εκπαιδευτικοί των αποστολών που έρχεστε κάθε χρόνο στη Μ. Βρετανία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα Γραφεία Εκπαίδευσης για οποιαδήποτε πληροφορία. Επίσης μπορείτε να εκφράσετε οποιαδήποτε απορία έχετε για το εκπαιδετυικό σύστημα, τη ζωή στην Αγγλία κλπ στο Yahoo Groups (περισσότερες πληροφορίες στο τέλος αυτής της σελίδας) που αποτελείται από εκπαιδευτικούς από όλον τον κόσμο, με μεγαλύτερο ποσοστό στη Μ. Βρετανία. Οι εμπειρίες εκπαιδευτικών προηγούμενων ετών είναι χρήσιμες για πρώτη επαφή με το περιβάλλον που επιλέξατε και καλείστε να προσαρμοστείτε κάποια χρόνια από τη ζωή σας.
------------

Όταν έρχονται οι νέοι εκπαιδευτικοί της Ελληνικής και Κυπριακής Αποστολής στην Αγγλία κάποιες φορές καλούνται να διδάξουν σε τάξες όπως το G.C.S.E., to A.S. και το A' Level. Περισσότερα:

GCSE, AS & A' Level.

Το πρώτο αφορά σε μαθητές ηλικίας 12-15 περίπου ετών, που υποτίθεται ότι έχουν ήδη διδαχθεί επί 6 χρόνια τα ελληνικά στα παροικιακά σχολεία.Τονίζω το 'υποτίθεται', γιατί τα παιδιά αυτά ξέρουν τόσο λίγα ελληνικά, ώστε δεν καταλαβαίνουν στοιχειώδεις διδακτικές οδηγίες ή επικοινωνιακές προτροπές του τύπου "Ανοίξτε το βιβλίο σας στη σελίδα…"Επ΄ευκαιρία, λοιπόν, τονίζω ότι θα πρέπει να χρησιμοποιεί ο διδάσκων την αγγλική γλώσσα, αν θέλει να επιτευχθεί ο βασικός επικοινωνιακός του στόχος, δηλαδή να καταλάβουν οι μαθητές του τι τους λέει. Το περιεχόμενο σπουδών αυτού του επιπέδου - που διαρκεί 2 χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις και 3 - σχετίζεται με τον τελικό στόχο που είναι οι εξετάσεις στο τέλος της δεύτερης χρονιάς. Καλό θα ήταν να προμηθευτούν οι συνάδελφοι με ένα πλήρες εξεταστικό 'δοκίμιο' από την αρχή της χρονιάς, ώστε να κατανοήσουν τις ανάγκες της διδακτικής πράξης με βάση τις απαιτήσεις των εξετάσεων.

Πρακτικά αυτός είναι ο στόχος, ενώ θεωρητικά είναι να μάθουν τα παιδιά της Ελληνικής παροικίας τη 'μητρική' ή 'πατρική' τους γλώσσα.Εδώ δράττομαι της ευκαιρίας να σχολιάσω - πικρόχολα, ομολογώ - την παντελή έλλειψη, στις περισσότερες των περιπτώσεων που συνάντησα στη φετινή μου διδακτική πορεία στα σχολεία αυτά, της εξάσκησης στο σπίτι από τους υποτιθέμενους πρωτογενείς - φυσικούς φορείς μιας τέτοιας γλώσσας, τους γονείς. Δυστυχώς τα παιδιά αυτά πολύ λίγη σχέση έχουν με την ελληνική γλώσσα σε άλλο περιβάλλον, εκτός αυτού του ελληνικού σχολείου.Και ίσως αυτός είναι ένας κύριος λόγος για το ότι αργούν πάρα πολύ να μάθουν τη γλώσσα.Και γι' αυτό είναι τόσο απαξιωτική η συμπεριφορά τους απέναντι στους δασκάλους του ελληνικού σχολείου, κάτι για το οποίο πρέπει οι νέοι συνάδελφοι να είναι εγκαίρως και σαφώς ενήμεροι.

Στο επίπεδο του AS και A level τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Τα παιδιά είναι μεγάλα, συνήθως από 16-18 ετών - αλλά πολύ συχνά παρακολουθούν και ενήλικες τα τμήματα αυτά - αποφασισμένα να συνεχίσουν με σοβαρότητα στις σπουδές τους και όποια προβλήματα σε γνωστικό επίπεδο υπάρχουν, μπορούν να λυθούν με συνεχή προσπάθεια.

Αντίστοιχα, υπάρχουν στο τέλος των 3 - συνήθως - ετών αυτού του κύκλου σπουδών εξετάσεις και το περιεχόμενο σπουδών σχετίζεται απολύτως με τις εξετάσεις αυτές. Περιλαμβάνει διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ανώτερο επίπεδο - θα μπορούσα να κάνω μία αντιστοιχία με εκείνο της Α' ή Β' Λυκείου του ελληνικού σχολείου - καθώς και λογοτεχνικά κείμενα ( από τα οποία πρέπει ο/η διδάσκων/ουσα να επιλέξει τι θα διδάξει ), Ελληνική Σύγχρονη Ιστορία ή Κυπριακή Σύγχρονη Ιστορία (πάλι επιλέγει ο/η διδάσκων/ουσα) και τέλος κοινωνικά θέματα που σχετίζονται με τα λογοτεχνικά κείμενα και την Ιστορία που διδάσκονται οι μαθητές .

Για περισσότερες και ακριβέστερες πληροφορίες παραπέμπω τους συναδέλφους στο site του Edexcel που είναι ο επίσημος φορέας διεξαγωγής των εξετάσεων : www.edexcel.org.uk . Εκεί μπορούν να δώσουν στη μηχανή αναζήτησης τα εξής στοιχεία : Modern Greek και στη συνέχεια GCSE ή GCE (είναι αυτό που λέμε AS και A level). Θα εμφανιστεί ο επίσημος οδηγός για το περιεχόμενο σπουδών και την αξιολόγηση των αντίστοιχων τμημάτων.Στο τεύχος του GCE καλό θα ήταν να προσέξουν ιδιαίτερα τις σελίδες :14,16,20,21,46,47,48. Στο τεύχος του GCSE χρήσιμες σελίδες είναι : 11-16, 30-32, 37,39,40-55.

Έλενα Τσίκιζα

Φιλόλογος

=======================================

Ερωτήσεις που ίσως έχουμε όλοι. Η συζήτηση έγινε μεταξύ του Κοσμά Βλάχου και της Νίκης Λαμπροπούλου:

1. Οι μαθητές σας ποιά γλώσσα μιλούν στο σπίτι;

Οι μαθητές μιλούν και τις δυο γλώσσες. υπερισχύει συνήθως αυτή που μιλά η μαμά. Αν η μαμά είναι αγγλίδα τότε τα παιδιά μιλούν ελάχιστα ελληνικά. Επίσης υπάρχει και η περίπτωση να ειναι β΄ ή γ΄ γενιά Έλληνες, να μη μιλούν καθόλου ελληνικά οι γονείς αλλά να θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν ελληνικά. Με απλά λόγια σε κάθε τάξη, από την πιο μικρή -νήπια- μέχρι την πιο μεγάλη που δίνουν εξετάσεις, υπάρχουν μαθητές όλων των επιπέδων. Γι αυτό κανένα βιβλίο δε μας κάνει και δουλεύουμε κυρίως με φωτοτυπίες που τις ετοιμάζουν διάφοροι συνάδελφοι και μετά τις δίνουμε ο ένας στον άλλο.

2. Ποιά γλώσσα μιλούν στο σχολείο στο διάλλειμα;

Κυρίως αγγλικά αν όχι μόνο αγγλικά. Επίσης πρέπει αν ξέρεις ότι τα ελληνικά σχολεία χωρίζονται σε κατηγορίες>

1. Ελληνικό Νηπιαγωγείο Δημοτικό Γυμνάσιο Λύκειο> η φοίτηση είναι ακριβώς όπως στην Ελλάδα και ανήκουν στο ελληνικό κράτος.

2. Παροικιακά σχολεία (community schools). Αυτά ανήκουν στην εκκλησία και σε οργανώσεις κυρίως Κυπρίων. Είναι πάνω από 150 τέτοια σχολεία σε όλη τη Μ. Βρετανία και βέβαια έχουν τους περισσότερους μαθητές. Αυτούς ακριβώς τους μαθητές θέλουμε να βοηθήσουμε όπως και να ανακαλύψουμε καινούριους.

3. Ποιά γλώσσα μιλούν την ώρα του μαθήματος των > ελληνικών; π.χ.. Σε ποιά γλώσσα τους δίνει οδηγίες ο Έλληνας δάσκαλος όταν κάνει κείμενα;

Εξαρτάται από το επίπεδο των παιδιών και την άνεση του εκπ/κού να μιλήσει αγγλικά. όταν υπάρχουν παιδιά στην τάξη που δεν γνωρίζουν πολύ βασικά πράγματα. Αναγκαστικά η διδασκλαία γίνεται στα αγγλικά ή και στις δυο γλώσσες σε τέτοιες περιπτώσεις.

4. Εσύ ποιά γλώσσα χρησιμοποιείς όταν διδάσκεις Πληροφορική;

Έχω 13 παιδιά στην τάξη και 2 δε μιλούν σχεδόν καθόλου ελληνικά. έτσι λέω ακριβώς τα ίδια και στις δυο γλώσσες. το ίδιο κάνω και στα άλλα σχολεία.

5. Που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα οι μαθητές > στον προφορικό ή στο γραπτό λόγο; Εάν η απάντηση είναι ο γραπτός, τότε έχουν προβλήματα σύνταξης, γραμματικής, υιοθέτησης του κατάλληλου ύφους (genre);

Και στα δυο αλλά το ενδιαφέρον μας είναι να έχουν άνεση στην ομιλία γιατί έτσι επικοινωνούν. Υπάρχουν παιδιά που διαβάζουν και δεν καταλαβαίνουν τίποτα απ΄ότι διαβάζουν. Μπορούν να γράψουν με λεξικά αλλά έχουν βασικά προβλήματα σύνταξης και ορθογραφίας λόγω έλλειψης γραμματικής. Αυτό που κάνει το μάθημα ακόμα πιο δύσκολο είνια η ανυπαρξία του μαθήματος της γραμματικής στα αγγλικά τους σχολεία. Δηλαδή δεν ξέρουν τι είναι ενικός και πληθυντικός, πολύ απλά πράγματα..

Πρέπει να ξέρεις ότι δεν έχει γινει ακόμα από κανένα προσπάθεια κατασκευής μεθοδολογίας ακριβώς γι αυτήν την περίπτωση της διδασκαλίας της ελληικής γλώσσας στο εξωτερικό. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως γράφονται βιβλία για και προς την εκπ/ση στο εξωτερικό χωρίς βασική μεθοδολογία και επιμόρφωση των εκπ/κών. Εμείς περίπου μετά τα 2 χρόνια καταλαβαίνουμε ενστικτωδώς πώς μπορεί να γίνει το μάθημα -εσύ ξέρεις λόγω αγγλικής χαμόγελο- καθώς γνωρίζουμε τη διδασκαλία της ελληνικής ως μητρικής και όχι ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας. Επίσης όλη η γνώση που αποκτούμε αυτά τα χρόνια στο εξωτερικό θα μπορούσε να βγει σε ενα οδηγό -survival guide- γνώμη των εκπ/κών.
-------------------

Το e-group 'hellenicschoolsabroad' στο Yahoo Groups κατασκευάστηκε για την επικοινωνία, συνεργασία, ανταλλαγή των ιδεών και όχι μόνο, μεταξύ των δασκάλων ή/και ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα ελληνικά σχολεία και την εκπαίδευση στο εξωτερικό. Η προσπάθεια βασίζεται στη δημιουργία επικοινωνιακών συνδέσεων μεταξύ του ζωτικής σημασίας μέρους αυτών των σχολείων, των εκπαιδευτικών.

Μπορείτε να στείλετε το email σας και να γίνει αυτόματη εγγραφή. Επίσης μπορείτε με email κατασκευασμένο στο Yahoo να μπαίνετε μέσα στο περιβάλλον του γκρουπ για σύγχρονη επικοινωνία, να ανεβάσετε κείμενα, συμμετοχή σε ψηφοφορίες κλπ.
http://groups.yahoo.com/group/hellenicschoolsabroad/
Subscribe: hellenicschoolsabroad-subscribe@yahoogroups.com
Email: hellenicschoolsabroad@yahoogroups.com
----------------
Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2014, 5:07 μμ