Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2015

«Καθώς περνώ τον δρόμο, τα σκουπίδια ανακυκλώνω». «Μη χρησιμοποιείτε πια αυτοκίνητο! Χρησιμοποιήστε τα ποδήλατα ή πάτε κάπου με τα πόδια.». «Προστατεύω το περιβάλλον για ένα κα- λύτερο μέλλον για όλους».

 Με μηνύματα όπως τα παραπάνω, που γράφτηκαν σε ένα τεράστιο πανό, αλλά και ζωγραφιές, περί- που 100 παιδιά, ηλικίας 11-12 ετών, αποτύπωσαν ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος σε λέξεις την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και γνώση.

Πρόκειται για τους μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης του 87ου δημοτικού σχολείου, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, την ομάδα φοιτητών «Students for Sustainability» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (και συγκεκριμένα του “MSc in Environmental Management and Sustainability”) και τον περιβαλλοντικό σύλλογο «Φίλοι του Δάσους». Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης περίπου 15 εθελοντές φοιτητές, από την Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ, το τμήμα Νηπιαγωγών του ΑΠΘ, την Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, αλλά και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τα παιδιά έφτιαξαν μόνα τους ανακυκλωμένο χαρτί, έπαιξαν ένα ιδιόμορφο «πράσινο» τζένγκα απαντώντας σε ερωτήσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου κάθε φορά που τραβούσαν ένα «τουβλάκι», έκαναν ισορροπία πάνω σε ιμάντα και έγραψαν τα μηνύματά τους για το περιβάλλον πάνω στο πανό. Φεύγοντας από τον χώρο του Κήπου των Εποχών, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις, πήραν από ένα αναμνηστικό δίπλωμα καθώς και μία σε- λίδα ανακυκλωμένο χαρτί.

«Οι πιο ευαίσθητοι δέκτες, οι καλύτεροι πομποί» «Τα παιδιά είναι οι πιο ευαίσθητοι δέκτες και οι καλύτεροι πομποί. Για αυτό και είναι βασικό να ευαισθητοποιήσουμε πρώτα από όλα τους νέους, ώστε να σέβονται και να αγαπούν το περιβάλλον»: με τη φράση αυτή, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι φετινές εκδηλώσεις του Τμήματος για το περιβάλλον εστίασαν στα παιδιά.

O πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γεώργιος Μπανιάς, σημείωσε: «Το περιβάλλον, όπως και όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη εποχή, είναι θέμα αντιμετώπισης, κουλτούρας και συμμετοχικότητας. Αυτό που προσπαθούμε σήμερα στο ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι να δραστηριοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε μικρά παιδιά, έτσι αύριο μεθαύριο που θα γίνουν ενεργοί πολίτες, να σέβονται το περιβάλλον και να συνερ-γάζονται μεταξύ τους προς τη κατεύθυνση της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων».

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής Μαρία Λαμπρίδη, εκπρόσωπος της ομάδας «Students for Sustainability», επισήμανε ότι το μήνυμα που θέλουν να μεταδώσουν οι φοιτητές, με τη συμμετοχή τους σε αυτή την προσπάθεια, είναι ότι «το ενδιαφέρον για τη διαρκή περι βαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει από τα παιδιά, ώστε στη συνέχεια να επεκτείνεται και στην ενήλικη ζωή τους».

Η ίδια σημείωσε ότι η ομάδα συμμετείχε και σε άλλες περιβαλλοντικές δράσεις, όπως για παράδειγμα το 1ο διεθνές συνέδριο για τη βιώσιμη ανά- πτυξη, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη (με τη συμμετοχή και του ΤΕΕ/ΤΚΜ στην οργανωτική επιτροπή, μέσω της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

«Όλοι συνένοχοι, όλοι συμμέτοχοι» «Το μήνυμά μας για τη σημερινή ημέρα είναι “όλοι συνένοχοι, όλοι συμμέτοχοι”» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος των «Φίλων του Δάσους», Λευτέρης Λουτρίδης και πρόσθεσε ότι ο σύλλογος, που απαρτίζεται από ενεργούς πολίτες, δραστήριους γονείς και παλιούς και εν ενεργεία προσκόπους, υλοποιεί δράσεις σχετικές με το περιβάλλον καθόλη τη διάρκεια του έτους, ενώ με τις διάφορες δράσεις του έχει κινητοποιήσει περισσότερα από 1200 άτομα.

Τι είπαν μαθητές και εθελοντές

 «Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία. Μάθαμε πολλά πράγματα για τη προστασία του περιβάλλοντος αλλά το κυριότερο παίξαμε», τόνισαν οι μαθητές που συμμετείχαν στη δράση. Ιεραρχώντας τους «σταθμούς εργασίας» που στήθηκαν στον Κήπο των Εποχών της νέας παραλίας, είπαν πως πρώτα τους άρεσε ο ιμάντας ισορροπίας, μετά το τζένγκα με τις περιβαλλοντικές ερωτήσεις, έπειτα η Παρασκευή ανακυκλώσιμου χαρτιού και τέλος η ζωγραφική στο τεράστιο πανό.

«Είναι πολύ ενημερωμένα. Γνωρίζουν πολλά πράγματα…» σχολίασε η εθελόντρια Έλενα Αποστολίδου, η οποία βοηθούσε τα παιδιά να ισορροπήσουν σε έναν ιμάντα, που ήταν δεμένος σε τρία διαδοχικά δέντρα. Οι μαθητές απόλαυσαν το παιχνίδι τζένγκα με τις περιβαλλοντικές ερωτήσεις. Βέβαια, οι απαντήσεις πολλές φορές δεν ήταν οι… αναμενόμενες.

Όπως στην ερώτηση: «με ποιον τρόπο μπορεί να εξοικονομηθεί νερό στη τουαλέτα;», μαθητής απάντησε: «κάνοντας… μπάνιο»! Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από την Παρασκευή ανακυκλώσιμου χαρτιού. Μάλιστα, ο εθελοντής Κώστας Κανδύλας που τους έδειξε τη διαδικασία δέχθηκε πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους μικρούς. «Τι διαφορά έχει στην παρασκευή το χαρτί υγείας με εκείνο του τετραδίου;» ήταν μία από αυτές. Τα παιδιά έδειξαν να διασκεδάζουν την όλη διαδικασία, αν και στην αρχή ήταν διστακτικά στο να βουτήξουν τα χέρια τους στο πολτό. Όμως, όταν το έκαναν, με το …ζόρι τα έβγαζαν. 

Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 9 Ιούνιος 2015, 1:49 μμ