Ο Αμερικανός που μετατρέπει τα λύματα σε πόσιμο νερό

Σε συνέντευξή του ο επιστήμονας της NASA J.Trent εξηγεί γιατί η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η καλύτερη χώρα για την εφαρμογή της καινοτομίας που έχει αναπτύξει.

Συνέντευξη στο Δημήτρη Δελεβέγκο

Την μοναδική τεχνολογική μέθοδο που έχει αναπτύξει και επιτρέπει την μετατροπή των λυμάτων σε βιοκαύσιμα, λιπάσματα, ζωοτροφή, αλλά και σε πόσιμο νερό περιγράφει σε συνέντευξή του στο Capital.gr ο ειδικός επιστήμονας της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας NASA Jonathan Trent. Η καινοτομία του Trent επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση των αστικών λυμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα, με τη χρήση άλγης, δηλαδή μικροφυκιών που καλλιεργούνται σε ειδικές υποθαλάσσιες κλειστές κατασκευές και αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια και το διοξείδιο του άνθρακα για την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων, όπως τα βιοκαύσιμα.

Ο Trent θα είναι ένας από τους ομιλητές στη διοργάνωση TEDxAcademy πουθα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και όπως αναφέρει στο Capital.gr θα ολοκληρώσει την παρουσίασή του με την αναφορά στον όρκο των Αθηναίων Εφήβων: "την πατρίδα δε θα παραδώσω μικρότερη αλλά μεγαλύτερη και ισχυρότερη απ' όση την παρέλαβα"...

Περιγράψτε μας το project Omega

To ακρωνύμιο Omega που αντιστοιχεί στο τελευταίο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, αφορά τις εξωχώριες κλειστές κατασκευές ανάπτυξης άλγης. Πρόκειται για μία καινοτόμα μέθοδο που επιτρέπει την παραγωγή βιοκαύσιμων σε κλίμακα που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα ορυκτά καύσιμα, αλλά χωρίς να ανταγωνίζονται τη γεωργία ως προς τη χρήση νερού, λιπασμάτων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Η μέθοδος που επινοήσαμε, υποστηρίχθηκε από τη NASA η οποία ερευνά τη δυνατότητα ύπαρξης ζωής σε περιβάλλοντα όπου η ανθρώπινη επιβίωση είναι σχεδόν αδύνατη. Εφαρμόσαμε, λοιπόν, ένα τέτοιο σενάριο, αναπτύσσοντας ένα concept διαστημοπλοίου γης όπου εξετάσαμε πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την απουσία ενεργειακών πόρων.

Έτσι, λάβαμε χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ από τη NASA και 800.000 ευρώ από την ενεργειακή Επιτροπή Καλιφόρνιας για να υλοποιήσουμε το project Omega. Δημιουργήσαμε μια κλειστή κατασκευή, την οποία τοποθετήσαμε κάτω από το νερό, και την γεμίσαμε με λύματα και κάποια μορφή μικροάλγης που παράγει πετρέλαιο. Η κατασκευή αυτή απαρτίζεται από μεγάλους εύκαμπτους σωλήνες, τους φωτοαντιδραστήρες που βρίσκονται κάτω από το νερό και περιέχουν είδη μικροφυκιών τα οποία αναπτύσσονται σε ακάθαρτο νερό. Τα φύκια αυτά είναι από τους πιο ταχέως αναπτυσσόμενους οργανισμούς. Χρησιμοποιούν ενέργεια από τον ήλιο, διοξείδιο του άνθρακα και συστατικά από τα λύματα, παράγοντας βιομάζα που μπορεί να μετατραπεί σε πόσιμο νερό, βιοκαύσιμα, λίπασμα ή ζωοτροφή. Η μικροάλγη καθαρίζει τα λύματα, αφαιρώντας τις ουσίες εκείνες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο σχηματισμό μίας υδάτινης νεκρής ζώνης. Με άλλα λόγια, βάζουμε λύματα με την άλγη της επιλογής μας την οποία διαχέουμε στην επιπλέουσα σωληνοειδή κατασκευή από εύκαμπτο πλαστικό. Η άλγη αναπτύσσεται με το ηλιακό φως και τα θρεπτικά συστατικά

Το εγχείρημα σας διαθέτει εμπορική εφαρμογή;

Εκτιμούμε ότι θα μπορούσαμε σε διάστημα τριών ετών να περάσουμε από το δοκιμαστικό στάδιο στην εμπορική διάθεση της μεθόδου μας. Ιδρύσαμε μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, που δεν σχετίζεται με τη Nasa, την Omega Global Initiative της οποίας σκοπός είναι η αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για την ανάπτυξη της πρώτης ολοκληρωμένης δοκιμαστικής μεθόδου μας, η διάδοση της μεθόδου μας και η συγκέντρωση χρηματοδότησης με απώτερο στόχο την εμπορική εφαρμογή της καινοτομίας. Να σημειώνουμε ότι η μη κερδοσκοπική εταιρεία μας δίνει τη δυνατότητα σε τοπικούς εταίρους και ειδικούς όλων των ειδών ώστε να αναπτύξουν το δικό τους omega project.

Θα μπορούσε η μέθοδος Omega να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα διαθέτει, ενδεχομένως, την καλύτερη ακτογραμμή και τις καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη της μεθόδου Omega. Εξάλλου, η μέθοδός μας επιτρέπει την προστασία των θαλάσσιων υδάτων όπου απορρίπτονται τα λύματα και τη δημιουργία σημαντικών ωφελειών από την παραγωγή καθαρού νερού, διαδικασία που, διαφορετικά, π.χ. κατά την αφαλάτωση, θα απαιτούσε μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Και αυτό επειδή εμείς αξιοποιούμε την ενέργεια του ήλιου ή των βιοκαυσίμων. Η χώρα σας, λοιπόν, αποτελεί την ιδανική τοποθεσία για την τεχνολογική ανάπτυξη της μεθόδου μας, η οποία θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τους δικούς σας ειδικούς επιστήμονες ή και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, η Ελλάδα θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στο πεδίο αυτό.

Το project Omega, λοιπόν, θα είναι στο επίκεντρο της ομιλίας σας στο Tedx Academy του Σαββάτου.

Βέβαια. Στο Tedx Academy θα μιλήσω για την εξέλιξη του Homo Sapiens, την αγροτική επαναστατική, τη βιομηχανική επανάσταση, την πληροφορική και την επόμενη επανάσταση, τη δημιουργία συστημάτων που επιτρέπουν τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος και ενός συστήματος διατήρησης ζωής που έχει σχεδιαστεί για το Διάστημα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αλλαγή που χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε ως προς την επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών, μιας και το μυστικό της αλλαγής συνίσταται όχι στην μάχη κατά του παλαιού αλλά στη δόμηση του καινούργιου. Και θα ολοκληρώσω την ομιλία μου με την αναφορά στον όρκο των Αθηναίων Εφήβων κατά τον οποίο "την πατρίδα δεν θα παραδώσω μικρότερη αλλά μεγαλύτερη και ισχυρότερη απ' όση την παρέλαβα".

dimitris.delevegos@capital.gr

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος 2015, 12:07 πμ