• Α' Γυμνασίου - Μελέτη της Αγίας Γραφής - Παιδαγωγικοί Στόχοι και Προσδοκώμενα Αποτελέσματα

    Ποια είναι η θέση της Αγίας Γραφής στη ζωή των χριστιανών;

    Για τους χριστιανούς όλου του κόσµου η Βίβλος είναι το ιερό τους βιβλίο. Ας δούµε γιατί: Μια έκφραση που συχνά χρησιµοποιούν γι' αυτήν είναι: ο λόγος του Θεού. Τι σηµαίνει όµως αυτό; Ποιος και γιατί «λέει», «µιλάει» µέσα σ' αυτά τα κείµενα;

    Μπορούµε να σχηµατίσουµε µια πρώτη ιδέα αν σκεφτούµε πότε και γιατί µιλούν οι άνθρωποι ο ένας στον άλλο στην καθηµερινή ζωή: Όταν θέλουν να εκφράσουν τις σκέψεις τους, να επικοινωνήσουν µε τους άλλους κι έτσι να κάνουν καλύτερες τις σχέσεις τους. Για µια επικοινωνία µιλούν και τα βιβλία της Αγίας Γραφής: τη «συνοµιλία» και τη σχέση του Θεού µε τους ανθρώπους. Δηλαδή από τη µια µεριά ο Θεός αναζητά µε αγάπη τον άνθρωπο µέσα στην καθηµερινή του ζωή, του δείχνει την αλήθεια, τον στηρίζει, τον θεραπεύει από το κακό. Από την άλλη ο άνθρωπος προσπαθεί να καταλάβει τις ενέργειες του Θεού, να ανταποκριθεί θετικά και να αλλάξει τη ζωή του βελτιώνοντας έτσι και τον κόσµο ολόκληρο. Αυτή η σχέση του Θεού µε τους ανθρώπους είναι γεµάτη περιπέτειες. Κι αυτήν ακριβώς τη σχέση περιγράφουν οι συγγραφείς της Αγίας Γραφής στα κείµενά τους (όπως θα δούµε στα επόµενα µαθήµατα) µε πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Έτσι µπορούµε να λέµε ότι για τους χριστιανούς η Αγία Γραφή είναι ο «λόγος του Θεού», δοσµένος όµως µε τα «λόγια των ανθρώπων» (= των συγγραφέων).

    Τώρα ίσως µπορούµε να καταλάβουµε γιατί οι χριστιανοί τη θεωρούν το ιερό τους βιβλίο. Το σεβασµό τους τον δείχνουν µε πολλούς τρόπους: την τοποθετούν στην Αγία Τράπεζα των ναών, διαβάζουν αποσπάσµατά της στη Θεία Λειτουργία*, αλλά και σ' όλες τις Ιερές Ακολουθίες*, τη φυλάσσουν στο σπίτι τους και τη µελετούν. 

    Όλα αυτά βέβαια έχουν νόηµα, όταν, διαβάζοντας τα βιβλικά κείµενα, έχουµε την ευκαιρία να σκεφτόµαστε, να ρωτάµε, να συζητάµε. Τότε µπορούµε να ανακαλύπτουµε τη σχέση τους µε τη ζωή, τη δική µας και του κόσµου ολόκληρου. Κι ας µην ξεχνάµε: για µια τέτοια ανακάλυψη χρειάζεται προσπάθεια, χρόνος και υποµονή!

18 Οκτώβριος - 24 Οκτώβριος1 Νοέμβριος - 7 Νοέμβριος