Λαλάγγια

Λαλάγγια

Συστατικά

* 2 κιλά αλεύρι
* 2 κ.γ. ζάχαρη
* 2 φλ. ελαιόλαδο
* 2 πορτοκάλια (χυμό και ξύσμα)
* 2 κ.γ. αλάτι
* 2 αυγά
* λίγο κονιάκ
* 1 σπιρτόκουτο μαγιά
* 2 τεμ. κανέλα
* λίγα γαρύφαλλα
* 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
* 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη

1. Σε βαθουλό μπολάκι βάζουμε λίγο χλιαρό νερό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και λίγο αλεύρι, να γίνει ένας χυλός και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.
2. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια, την σκόνη κανέλα και τη σκόνη γαρύφαλο. Τα ανακατεύουμε.
3. Ρίχνουμε το λάδι και τρίβουμε το αλεύρι με τα χέρια μας καλά, να γίνει σαν τραχανάς.
4. Βράζουμε λίγο νερό με τα κομμάτια της κανέλας, τα ολόκληρα γαρύφαλλα και ένα κομμάτι από τη φλούδα του πορτοκαλιού.
5. Ρίχνουμε στο μεγάλο μπολ με το αλεύρι, τον χυλό που έχει πια φουσκώσει, το αρωματισμένο μας νερό, το χυμό από τα πορτοκάλια, τα αυγά και το κονιάκ.
6. Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε σιγά σιγά παραπάνω νερό, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια.
7. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το τυλίγουμε και με μια κουβερτούλα. Το αφήνουμε για 2 ωρίτσες περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
8. Παίρνουμε από τη ζύμη μας ένα κομμάτι σαν καρύδι και το κάνουμε ένα λεπτό κορδόνι, περίπου σαν το μικρό μας δάχτυλο σε πάχος.
9. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε λάδι να βράσει. Φτιάχνουμε το σχήμα στα κορδόνια μας και τα ρίχνουμε στο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Όσο πιο λεπτά είναι τα κορδόνια, τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα λαλάγγια. Προσοχή, γιατί εάν τα έχετε πλάσει πολύ ώρα, θα έχουν φουσκώσει. Γι' αυτό χρειάζονται τουλάχιστον δύο άτομα, ένα να πλάθει και ένα να πλάθει και να τηγανίζει.


Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2014, 5:05 μμ